Veelal bestaan lessen voornamelijk uit instructie: er wordt opgedragen wat je moet doen en dat voer je uit. Maar:
Of heb je een onderliggend probleem waardoor alles niet zo goed uit de verf komt?
Dan kan coaching jou misschien helpen!
Coaching geeft je inzichten. Je ervaart wie je bent, wat je wilt en hoe je daar komt. Door oefeningen en gesprekken krijg je inzichten en zo leer je nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden.
Je kunt ook je doelen verhelderen met hulp van een coach en hij of zij leert je om tot oplossingen te komen.
Coaching vindt plaats in een gelijkwaardige één-op-één-relatie van een coach en een coachee of van een coach met een team. De focus ligt op datgene wat goed gaat.
Als RuiterCoach geef ik les op een coachende manier zoals hierboven beschreven. Ook deel ik kennis en laat je zelf ervaren door te oefenen met het geleerde. Zie het als het beklimmen van een berg. Je hebt zelf de touwen in handen en moet het zelf doen. Ik geef je tips en zo kom je steeds een stukje verder. Voordeel van deze werkwijze is dat je je eigen trainer wordt: je wordt zelfstandiger omdat je zelf kunt uitzoeken wat nodig is in een bepaalde situatie
In dit filmpje wordt mooi uitgelegd wat RuiterCoach inhoudt:
Uitleg RuiterCoach
Eerst wil ik graag weten wie jij bent en wie je paard is. Hoe lang kennen jullie elkaar, wat doen jullie samen, zijn er bijzonderheden die ik moet weten? Zo krijg ik een eerste indruk. Vervolgens hoor ik graag waar ik jullie mee kan helpen. Heb je geen concrete hulpvraag? Geen probleem, dan gaan we gewoon lekker aan de slag en er dient zich altijd wel wat aan. Wanneer je een hulpvraag hebt zoals angst of probleemgedrag, dan zal de intake wat langer duren.
We gaan aan de slag! Altijd op een manier die voor jou en het paard prettig is: alleen in ontspanning kun je leren! Het hangt af van de intake hoe we gaan starten. Soms gaan we gelijk bezig met een oefening en soms ga je lekker aan de slag zoals je dat gewend bent, zodat je me kunt laten zien waar je tegenaan loopt.
We herhalen de belangrijkste inzichten en je krijgt huiswerk om mee aan de slag te gaan.
Wanneer de les je bevallen is en je nog eens terug wilt komen, dan wil ik die volgende les graag weten hoe het zelfstandig trainen is gegaan. Wat ging goed? En waar zou je aan willen werken?